Κέλλυ Λαμπροπούλου
Ορθοπεδικός Χειρ., Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, αλλά διάλεξα μία που νομίζω πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αναφέρεται σε μια πολύ νέα, δραστήρια και δυνατή γυναίκα.

Βρισκόμασταν με τον Σύλλογο Πεταλούδα σε μια δράση πρόληψης και ενημέρωσης των γυναικών, όταν γνώρισα μια νέα γυναίκα 30 ετών, η οποία έπασχε από πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη λόγω οστεοπόρωσης γαλουχίας. Όταν μίλησα μαζί της είχε ήδη περάσει ένας χρόνος από την εμφάνιση των καταγμάτων, έπασχε από χρόνιο πόνο και είχε ξεκινήσει αντικαταθλιπτική αγωγή. Η αντιμετώπιση από ορθοπεδικής άποψης είχε ήδη ολοκληρωθεί, αφού τα κατάγματα είχαν πορωθεί, αλλά η γυναίκα εξακολουθούσε να είναι σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση. Αυτό που της πρότεινα ήταν να ξεκινήσει γυμναστική. Τρία χρόνια μετά, βρήκε το τηλέφωνό μου και με ενημέρωσε για την πορεία της υγείας της. Ήταν καλά, αισθανόταν αυτοπεποίθηση και ήδη από τον τρίτο μήνα έναρξης της άσκησης είχε σταματήσει τα αντικαταθλιπτικά και τα αναλγητικά και είχε επιστρέψει στη δουλειά και την καθημερινότητά της. Ο λόγος όμως για τον οποίο με κάλεσε ήταν για να με συμβουλευτεί αν επιτρέπεται να προχωρήσει τη ζωή της και να κάνει ένα δεύτερο παιδί!

Αυτή είναι η ιστορία που ήθελα να σας διηγηθώ και να ευχαριστήσω την INTERSPORT που μας έδωσε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για το τόσο σημαντικό θέμα της άσκησης στην πρόληψη και τη διατήρηση ή βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Πίσω